ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ОНИХОМИКОЗА (Гъбички по ноктите)

Онихомикозата (гъбички на ноктите) е едно от най-често срещаните заболявания на ноктите и засяга по различни данни до 10% от хората в различни възрасти. Заболяването се предизвиква от различини видове гъбични причинители – кандида и дерматофити. Самото заболяване не е тежко-протичащо или живото-застрашаващо и затова често се определя като козметичен проблем. Един от основните фактори, които определят неговата значимост е нарушаването на комфорта и самочувствието на страдащите от него хора и болката при ходене. Усложняващ фактор е риска за пренасяне на гъбичната инфекция върху околната кожа. Често при гъбична инфекция на ноктит и кожата околната кожа се цепи и разранява и така се отваря своеобразна „входна врата“ за развитие на съпътстваща бактериална инфекция на кожата, поради нарушената й пропускливост и имунитет.

Развитието на онихомикоза води до нарушаване на нормалната прозрачност на нокътната плочка, загрубяване и задебеляване на ноктите. Заболяването се характеризира с дългогодишен ход.

KОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ НА ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ?

Дерматофитите са най-често изолираните гъбични видове при онихомикоза. Това са причинители, които използват нокътния и кожен кератин за поддържане на биологичните си функции. Сред тях най-често наблюдаваните са Trichophyton rubrum и Trichophyton mentagrophytes. В значителен процент от случаите на онихомикоза се изолират и причинители от рода Candida – Candida albicans и Candida non-albicans, както и някои плесени.

Гъбичните причинители от различните видове са разпространени навсякъде в околната среда и могат лесно да попаднат върху кожата. Там, намирайки подходящи условия за развитие, те дават вече описаните оплаквания. Като подходящи условия се определят най-вече повишената влажност – често мокрене и обилно изпотяване, и недостатъчна вентилация.

Най-честата причина за попадане на гъбички върху кожата и ноктите е посещението на обществени места като плувни басейни, сауни, обществени душове, спортни зали и салони за маникюр и педикюр. Тесните обувки, особено острите при жените, както и обувките от изкуствена кожа, които повишават изпотяването на кожата повишават риска от онихомикоза. Травмирането на пръстите и ноктите също е рисков фактор за заболяването.

Общото здравословно състояние на организма също допринася за развитие на заболяването – понижения общ имунитет, приема на различни медикаменти с подтискащ имунитета въздействие, както и приемът на широкоспектърни антибиотици допринася за развитие на онихомикоза.

ЗАБОЛЯВАНИЯ, КОИТО ПОВИШАВАТ РИСКА ОТ РАЗВИТИЕ НА ОНИХОМИКОЗА

КАК МОЖЕТЕ ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ОНИХОМИКОЗАТА?

КАК МОЖЕТЕ ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ОНИХОМИКОЗАТА?

Най-често прилаганото лечение при онихомикоза е локалното лечение – с различни разтвори, кремове и лакове. При неуспех от такова лечение се прибягва към т.нар. системно лечение, т.е. лечение с прием на таблетни медикаменти. От няколко години част от стандартната схема на лечение става и лазерната терапия. Нейното място в схемата за лечение е при онихомикоза, която не би се подала само на локалното лечение, но при пациента има противопоказания за системна терапия. Лазерна терапия се прилага и при нежелание за системна терапия, поради повишен риск от токсичност на системната терапия при здрави индивиди. Възможно е Вашият лекар да ви препоръча комбиниране на различни терапевтични подходи с крайна цел изчистване на гъбичната инфекция на ноктите.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАЗЕРНАТА ТЕРАПИЯ НА ГЪБИЧКИТЕ ПО НОКТИТЕ?

Лазерното лечение на онихомикоза се осъществява с Nd:YAG лазер с дължина на вълната 1064 nm – той предлага безопасно и ефективно решение за справяне с онихомикозата.

КАК ДЕЙСТВА ПРОЦЕДУРАТА?

По време на третирането на ноктите лазерния лъч преминава през повърхността им и достига до основата на нокътната тъкан, богата на гъбични причинители. Там тя се поглъща от пигмента на гъбичката, трансформира се в топлина и потиска развитието на гъбичките.

КАКВО Е УСЕЩАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА ПРОЦЕДУРАТА?

По време на процедурата се усеща затопляне на нокътнта плочка. Процедурата е продължителна, тъй като за успешното потискане на размножаването на гъбичките е необходимо натрупването на достатъчно количество енергия. Това води в някои случаи до  дискомфорт по време на процедурата. Тогава тя се провежда с временни спирания, за подобряване на комфорта.

КАКВА Е ОЧАКВАНАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА ПРОЦЕДУРАТА?

Различните клинични проучвания показват висока степен на ефективност. При 68%-90% от лекуваните с лазерна терапия пациенти се установява подобрение в оплакванията с различна степен на изчистване на нокътната плочка. Подобрението в състоянието на ноктите зависи както от вида на причинителя, така и от локалните фактори – влажност, тип на кръвообръщението и т.н.

КОЛКО ЧЕСТО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ПОВТОРНА ПОЯВА НА ГЪБИЧНА ИНФЕКЦИЯ?

Подобрението, което настъпва в хода на лазерното лечение трябва да бъде задържано чрез подходящи домашни грижи. За съжаление ефекта от терапията не може да бъде гарантиран, независимо от демонстрираната висока успеваемост, поради локалните фактори, които благоприятстват размножаването на гъбичките.

КАКЪВ Е РЕЖИМЪТ НА ЛЕЧЕНИЕ?

Времето между отделните процедури е 1 до 2 седмици. Първите видими промени в хода на терапията се наблюдават след първия месец. Обичайно след първите 4 процедури е възможно намаляване на честотата на процедурите до 1 на месец. Очакваният брой процедури до пълно изчистване на нокътните плочки е 6-7.

НЕОБХОДИМА ЛИ Е ПОДГОТОВКА ПРЕДИ ПРОЦЕДУРАТА?

Важно е да се отстрани носения лак от нокътна плочка, дори този лак да е използван за лечение на инфекцията.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ЛАЗЕРНОТО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ОНИХОМИКОЗА:

Лазерната светлина прониква дълбоко в нокътната плочка и така въздейства на гъбичките по цялата й повърхност

Невъзможно е развитието на резистентност на гъбичките към лазерната терапия, за разлика от риска от привикване към терапията с различни антимикотични медикаменти

Лазерната терапия е кратка – продължава 10-15 минути

Няма риск от странични ефекти

Лечението се осъществява без предварително обезболяване и без съществена болка

При лазерната терапия може да се разчита на стабилни терапевтични резултати

Лазерно лечение на гъбички на ноктите на ръцете20лв/1нокът
Лазерно лечение на гъбички на ноктите на краката-палeц30лв/1 нокът
Лазерно лечение на гъбички на ноктите на краката-други нокти крака10лв/1 нокът